Na dworze albo nieprzyjemna plucha albo mróz. Wracasz do domu i myślisz tylko o tym jak się rozgrzać. Na pewno ciepłe skarpety i miękki koc, ale przydałoby się jeszcze coś dobrego do wypicia. Szczególnie, że napój rozgrzeje nie tylko od środka, ale również zmarznięte dłonie, które można spleść na kubku. Czymś takim jest pyszna zimowa herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem.
Rozgrzewająca moc herbaty
Przede wszystkim pamiętaj, że nie każda herbata rozgrzewa. Zapomnij zatem w zimowym czasie o zielonej i białej herbacie, mają one właściwości wychładzające, a przecież nie o to ci chodzi. Natomiast warto kupić dobrą herbatę czarną i czerwoną. Ta pierwsza nie dość, że rozgrzeje to jeszcze obniży ciśnienie i ma dobroczynne działanie przy zatruciach pokarmowych. Czarna herbata rozgrzewa nie tylko dzięki temperaturze wywaru, ale również zawartej w niej związkom. Z kolei czerwona zawiera dużo witaminy C, z dodatkiem pomarańczy i imbiru genialnie rozgrzeje i ochroni cię przed przeziębieniami.
Postaw na rozgrzewające dodatki
Ale prawdziwa rozgrzewająca moc herbaty pojawi się wraz z dodatkami. Przede wszystkim przyprawy korzenne. Niemal wszystkie mają rozgrzewające działanie. Szczególnie warto w trakcie zimy zaopatrzyć się w zapas cynamonu, goździków, ziela angielskiego i pieprzu. Jeśli chodzi o cynamon do herbaty, to dużo lepiej sprawdzą się kawałki kory niż sproszkowany. Cynamon w proszku sprawi, że herbata straci klarowność i będzie wyglądała nieapetycznie.
Kolejnym rozgrzewającym dodatkiem jest imbir. Ten można nabyć świeży w korzeniu, suszony w proszku oraz kandyzowany w plastrach lub kostce. Jednak największą moc ma właśnie świeży imbir. Najlepiej pokroić go w plastry i wrzucić do naparu. Można również zetrzeć, ale w tym wypadku trzeba uważać z ilością, ponieważ to dosyć ostra przyprawa.
No i wreszcie cytrusy. Zimą są najlepsze, więc nie trzeba ich sobie żałować, szczególnie, że to bomba witaminowa. Do zimowej herbaty najlepsza będzie pomarańcza. Dlaczego nie cytryna? Pomarańcza jest słodsza i „cieplejsza” w smaku. Dużo lepiej też komponuje się smakowo z cynamonem i imbirem.
Zimowa herbata z pomarańczą, imbirem i cynamonem
W sklepach często można dostać gotowe mieszanki herbat – w saszetkach bądź na wagę. Ale pyszny, rozgrzewający napar możesz łatwo przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?
Zagotuj 1 l wody. Do imbryka wrzuć 4 torebki czarnej lub czerwonej herbaty, 1 laskę cynamonu i kilka plastrów imbiru. Całość zostaw na 5 minut, żeby napar dobrze naciągnął. Kiedy herbata nieco ostygnie dodaj sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, drugą pomarańcz pokrój na plastry i dodaj do wywaru. Zostaw jeszcze na chwilę, żeby napar przeszedł aromatem owocu. Możesz posłodzić do smaku cukrem, miodem lub sokiem z malin. Smacznego!
Herbata | Cena [PLN] |
Herbata TETLEY Intensive (25 torebek) | 5,04zł |
Herbata LIPTON expresowa (25 torebek) | 3,81zł |
Herbata GOLDEN Assam exspresowa (25 torebek) | 2,84zł |
Herbata ETERNAL expresowa (25 torebek) | 3,22zł |
Herbata DILMAH Premium (100 torebek) | 16,02zł |
Herbata DILMAH Ceylon Gold (25 torebek) | 6,10zł |
Herbata HERBAPOL zimowy sekret (20 torebek) | 4,28zł |